top of page
Köttproduktion - Nötkreatur går fritt vid huset

Köttproduktion

Illustrerad bild på vete

Uppfödning

Den nötkreatur vi föder upp är av rasen Hereford och är en av de vanligaste köttraserna i världen. Det är den lättaste av de tunga raserna, lugn och trevlig, men har ibland lite för lätt för att lägga på sig fett. 

Köttet blir vid långsam uppfödning väl marmorerat och smakar fantastiskt!

Vi har idag ca 120 djur på gården, en blandning av både kvigor, kalvar, tjurar och stutar. Djuren är frigående i våra hagar och föds upp på endast ekologiskt odlat gräs och ensilage.

Beroende på kön och reproduktion så lever djuren hos oss mellan 3 - 8 år innan de går vidare till slakt. 

Slakt

Vi håller på och förbereder för att vi ska kunna utföra den nu i EU godkända slakt på härkomstgård. Detta för att minska stress hos djuren och helt få bort onödiga transporter.

 

Men innan dess att vi kommer igång med slakt i egen regi, så skickar vi våra djur till Roslagens Slakt & Chark i Skebobruk. Den förtroendeingivande ägaren samt närheten till oss (ca 50 min) är en av de två faktorer som spelar störst roll i vårt val av slakteri. 

Djuren slaktas direkt vid ankomst för att minska stresspåslaget hos djuren. Köttet hängmöras sedan i 8-10 dagar i +6 grader innan det styckas och förpackas för återtag till oss.

Två kor - uppfödning
Ko och kalv nosar på varandra
T-ben - rå köttskiva på skärbräda

Kött till försäljning

När vi fått tillbaka det vacuumförpackade köttet till oss finns det till försäljning i vår gårdsbutik. Direkt vid leverans och ca 6 veckor framåt finns köttet färskt i våra kylar. Tiden mellan slakt, så finns det fryst kött att köpa här hos oss. 

 

Du kan antingen komma till vår butik de helger vi har öppet, alternativt att du kan beställa hemkörning. Klicka på knappen nedan för att se våra öppetider i gårdsbutiken, samt vilka lediga tider som finns för hemleverans.

Husa Jordbruks gårdsbutik - entré med öppna dörrar
Vacuumförpackad köttfärs från Husa Jordbruk
bottom of page