top of page
Köttproduktion - Nötkreatur går fritt vid huset

Djuren

Illustrerad bild på vete

Uppfödning

Den nötkreatur vi föder upp är av rasen Hereford och är en av de vanligaste köttraserna i världen. Det är den lättaste av de tunga raserna, lugn och trevlig, men har ibland lite för lätt för att lägga på sig fett. 

Köttet blir vid långsam uppfödning väl marmorerat och smakar fantastiskt!

Vi har idag ca 55 djur på gården, en blandning av både kvigor, kalvar, tjurar och stutar. Djuren är frigående i våra hagar och föds upp på endast ekologiskt odlat gräs och ensilage.

Beroende på kön och reproduktion så lever djuren hos oss mellan 3 - 14 år innan de går vidare till slakt. 

Slakt

Vi håller på och förbereder för att vi ska kunna utföra den nu i EU godkända slakt på härkomstgård/slakt på gård. Detta för att minska stress hos djuren och helt få bort onödiga transporter.

 

Men innan dess att vi kommer igång med slakt i egen regi, så skickar vi våra djur till Roslagens Slakt & Chark i Skebobruk. Den förtroendeingivande ägaren samt närheten till oss (ca 50 min) är en av de två faktorer som spelar störst roll i vårt val av slakteri. 

Djuren slaktas direkt vid ankomst för att minska stresspåslaget hos djuren. Köttet hängmöras sedan i 8-10 dagar i +6 grader innan det styckas och förpackas för återtag till oss.

20240706_091512.jpg
Ko och kalv nosar på varandra
20220316_094949.jpg

Kött till försäljning

När vi fått tillbaka det vacuumförpackade köttet till oss finns det till försäljning i vår gårdsbutik. Köttet är fryst för att få lång hållbarhet. Infrysningen påverkar varken kvalitet eller smak på åtminstone våra produkter.

 

Husa Jordbruks gårdsbutik - entré med öppna dörrar
Vacuumförpackad köttfärs från Husa Jordbruk
bottom of page