
FAQ -Frågor och svar om kött
Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska hantera och tillaga nötkött för bästa resultat. Många gånger vågar man inte köpa en viss detalj bara för att man inte vet vad det är och hur den ska tillagas.
På denna sida ger vi lite tips och trix, samt svarar på en del vanliga frågor som vi brukar få.
Då vi driver köttproduktion här på gården, så finns i stort sett alla delar att köpa här i vår gårdsbutik. Kanske inte alltid som t.ex grytbitar, men det är ju enkelt att skära till själv.

Köttskola
Saltning av kött
Genom att salta köttet innan tillagning så behåller köttet mer vätska och blir saftigare. Gnid in köttet med ca en tesked salt per kg kött. Lägg sedan köttet på en tallrik eller ett fat med plast över och ställ in i kylen - gärna ett dygn innan tillagning.
Saltet kommer först att dra ur vätska ur köttet, man ser att köttbiten blir blöt. Inom ca en timme kommer saltet sedan att tränga in i köttbiten och ta med sig vätskan. Detta gör att mer vätska är kvar i köttet vid tillagning och därför blir saftigare. Efter saltningen får köttet en djupare röd färg.
Vila
Efter tillagning ska köttet vila i ca 10 - 15 minuter. Detta gör man för att bibehålla vätska i köttet och det blir saftigare.
Styckningsdetaljer
Tycker du att det är svårt att veta vilken del som är vad?
Ladda ner Svenskt kötts styckschema så ser du vilken del som är vilken och var på djuret det sitter. Du kan även köpa denna som plansch hos #Svenskt Kött.



Detaljer och tillagning
Bog
Detalj: Bit eller grytbitar.
Tillagning: Low-and-slow, långkok, gryta eller stek.
Bringa
Detalj: Bit eller grytbitar.
Tillagning: Långkok, gryta.
Entrecote
Detalj: Hel eller skivor.
Tillagning: Grilla, steka eller ugn.
Filé
Detalj: Hel eller större skivor.
Tillagning: Grilla, steka eller ugn.
Flankstek
Detalj: Hel.
Tillagning: Grilla, strimla till wok eller mal till råbiff.
Fransyska
Detalj: Bit eller skivor.
Tillagning: Strimla eller använd som grytbitar.
Högrev
Detalj: Hel eller grytbitar.
Tillagning: Gryta.
Innanlår
Detalj: Hel eller bitar.
Tillagning: Grilla, stek, ugn, gryta.
Klubbstek
Detalj: Biff med ben
Tillagning: Grilla eller stek.
Luffarbiff (Flat Iron)
Detalj: Putsa bort senan i mitten.
Tillagning: Stek eller grilla snabbt.
Picanha
Detalj: Hel.
Tillagning: Grilla, steka eller ugn.
Rostas
Detalj: Hel eller större bitar.
Tillagning: Grilla, steka eller ugn.
Rostbiff
Detalj: Hel, skivad eller strimlad.
Tillagning: Grilla, steka eller ugn.
Rulle
Detalj: Bit eller grytbitar
Tillagning: Kan kokas till saltrulle.
T-ben
Detalj: Filé och biff
Tillagning: Helst grillning.
Tomahawk
Detalj: Entrecote med ben
Tillagning: Grilla.
Triangelstek (Tri-tip)
Detalj: Hel eller delad.
Tillagning: Grilla eller stek.
Ytterlår
Detalj: Hel, grytbitar eller strimlat.
Tillagning: Gryta, eller tunnskuret (nötstek).
Salt och rökt rulle
Skiva köttet så tunt du kan, nästan så man ser igenom det. Ät som det är, eller ha som pålägg exempelvis på ett surdegsbröd med smör och skivad tomat.
Luffarbiff
Skär bort senan i mitten och grilla snabbt. Den här detaljen ska helst inte bli tillagad för länge. Hellre rare än medium.
Frågor och svar
Varför ska köttet vila?
Efter tillagning ska köttet vila i ca 10-15 minuter innan det skärs upp. Detta gör man för att bibehålla vätska i köttet och det blir saftigare.
Ska man ta bort fettet på köttet?
Fettet på köttet hjälper till att ge smak och gör köttet saftigt. Du ska därför inte ta bort det innan tillagning. Det är helt ok att inte gilla att äta rent fett, men fettet är det sista man tar bort på tallriken.
Hur ska man tillaga kött?
Många undrar om man ska använda kol, gasol, steka eller tillaga köttet i ugn. Men ingen värdering eller prestige ska ligga i hur man tillagar bra kött. Tillfälle, årstid samt maträtt kräver olika tillagningssätt. Vi på Husa Jordbruk grillar nästan allt kött i någon form där kolgrillen används när det finns tid. Oftast från tidig vår till sen höst, men kan även hända under vintern. Gasolgrillen körs mest till vardags när barnen skriker och vi inte vill ha stekos i hela huset.
Varför luktar köttet illa?
Ej tillagat kött luktar inte särskilt gott och en mörningsprocess kan göra att det luktar lite mer illa. Vi mörar alltid det vi äter privat väldigt länge och om det luktar illa när vi tar det ur påsen sköljer vi av det i kallt vatten. Skulle du råka få en detalj som blivit dålig, är du alltid välkommen att höra av dig till oss så löser vi det.
Vad är T-ben?
T-ben är filé och biff med kappa på varsin sida om ett ben som är format som ett T, därav namnet T-ben.
Hur tillagar man T-ben
Har man låtit köttet möra tillräckligt så är både filé och biff väldigt möra och fina. Detta kött är fantastiskt att grilla, gärna över öppen eld i skogen eller på fjället. Grilla som du vill ha ditt kött. Låt det vila 10 - 15 min. Skär sedan ut filén och biffen från benet. Skiva i lagom stora bitar tvärs mot benet. Lägg tillbaka det skivade köttet som det låg runt benet. Servera gärna på en rustik skärbräda av trä, dekorerad med lite färgglada grönsaker som tomater och padrones.